Što su prebiotici i zašto su važni za naše zdravlje?

Što su prebiotici i zašto su važni za naše zdravlje?

Pretražujući našu stranicu, dosad ste vrlo vjerojatno shvatili koliko je probavni sustav složen, osjetljiv i važan za cjelokupno stanje organizma. Briga o probavnom sustavu, briga je za zdravlje cijelog tijela kojoj treba pristupiti sustavno i informirano.Nakon crijevnog mikrobioma i probiotika, u nastavku objašnjavamo važnu ulogu prebiotika – “goriva” za dobre bakterije koje obitavaju u crijevima i koje su protuteža lošim bakterijama.Te loše bakterije sve češće nastanjuju naša crijeva zbog ubrzanog načina života punog stresa, loše prehrane i niza drugih loših navika. Upravo zbog toga crijevni mikrobiom i mikroorganizmi koji ga čine danas dobivaju na važnosti među znanstvenicima i liječnicima i sve su češće predmet različitih istaživanja.Što su prebiotici?Međunarodno znanstveno udruženje za probiotike i prebiotike je 2016. godine prebiotike definiralo kao „supstrat koji kroz selektivnu iskoristivost mikroorganizama domaćina ima blagotvoran učinak na zdravlje“.Što to zapravo znači? Pojednostavljeno, prebiotici su zapravo sastojci hrane koje naše tijelo ne može probaviti, a služe kao hrana crijevnom mikrobiomu, odnosno “dobrim bakterijama” (probioticima).

Prebiotici, stoga, potiču rast probiotika i omogućuju da “nadrastu”

potencijalno loše bakterije u crijevima koje mogu uzrokovati niz bolesti i zdravstvenih tegoba.Što jede naš crijevni mikrobiom?Crijevni mikrobiom hrani se onime što naše tijelo ne može probaviti, razgraditi i iskoristiti. Riječ je o vlaknima koja cjelovita dospijevaju u naša crijeva. Biokemijski gledano, ta su vlakna zapravo dugi lanci ugljikohidrata. U prirodi, vlakna su ključna za građu biljke.Kako bi vlakna imala prebiotski potencijal, moraju ispunjavati dva kriterija. Naš ih crijevni mikrobiom mora moći iskoristiti, a njihova primjena mora imati pozitivan utjecaj na zdravlje domaćina.Gdje pronaći prebiotike?Prebiotici su biljna vlakna. Iako većina biljnih vlakana ima prebiotski potencijal, najbolje su istraženi polisaharid inulin, te oligosaharidi FOS i GOS (fruktooligosaharidi i galaktooligosaharidi).Namirnice bogate navedenim vlaknima su luk, češnjak, poriluk, artičoka, čičoka i cikorija. No potrebne probiotike moguće je u organizam unositi i u obliku specijaliziranih dodataka prehrani.Koji su blagotvorni učinci prebiotika?Konzumacija biljnih vlakana prisutna je u tradicionacionalnoj medicini Azije od pamtivijeka. No tek 1921. znanstvenici Rettger i Cheplin otkrili kako unos određenih vlakana dovodi do porasta broja dobrih bakterija u crijevnom mikrobiomu, ponajviše bakterija iz roda Lactobacillus i Bifidobacteria.Unosom prebiotika osigurava se hrana crijevnom mikrobiomu. Prebiotici, dakle, osiguravaju porast broja bakterija koje doprinose zdravlju, te pridonose smanjenju broja bakterija štetnih po zdravlje.Prebiotska vlakna do crijevnog mikrobioma dospijevaju cjelovita, te ih dio crijevnog mikrobioma fermentira. Njihovom fermentacijom nastaju spojevi koji imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje.Ovisno o prebiotiku, fermentacijom se stvaraju kratkolančane masne kiseline. One daju energiju stanicama crijeva, potiču stvaranje sluzi, jačaju imunitet i pomažu u borbi s infekcijama.Korist prebiotika za naš organizam je golema. Iako je potrebno provesti još istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako hrana utječe na crijevni mikrobiom, evo što zasad znamo o dobrobitima prebiotika:pomažu u regulaciji rada crijevaproizvode kemijske signale koji se kreću između crijeva i mozga odgovorne za promjene raspoloženja i drugih procesapotiče organizam na stvaranje hormona koji smanjuju apetitpomaže u apsorpciji kalcija i fosfora koji povećavaju gustoću kostijujača imunosni sustavpoboljšava odgovor tijela na upalne procesepotiče rast dobrih bakterija i smanjuje broj loših bakterija koje uzrokuju bolestiKoji prebiotik je najbolji?Odgovor na ovo pitanje nije univerzalan, niti ga je jednostavno dati.Prebiotici ne utječu izravno na naše zdravlje, već isključivo kroz djelovanje na probiotike. Različiti probiotici različito djeluju na naš organizam, a svaki probiotik zahtijeva različite prebiotike kao svoju “hranu”. Stoga je potrebno odrediti sastav i funkcionalnost vašeg crijevnog mikrobioma kako biste mogli pouzdano odrediti koji vam je prebiotik potreban.Iako su sva vlakna, a pogotovo prebiotska, blagotvorna za vaše zdravlje, potrebno je savjetovati se sa stručnom osobom koja će vam znati preporučiti prebiotik po vašoj mjeri.Zanima vas koji je prebiotik potreban vašem crijevnom mikrobiomu? Analiza crijevnog mikrobioma može vam dati odgovore na ta i brojna druga pitanja, uz koja možete prepoznati potrebe vašeg organizma i poboljšati zdravlje.Javite nam se s povjerenjem!

Pretražujući našu stranicu, dosad ste vrlo vjerojatno shvatili koliko je probavni sustav složen, osjetljiv i važan za cjelokupno stanje organizma. Briga o probavnom sustavu, briga je za zdravlje cijelog tijela kojoj treba pristupiti sustavno i informirano.Nakon crijevnog mikrobioma i probiotika, u nastavku objašnjavamo važnu ulogu prebiotika – “goriva” za dobre bakterije koje obitavaju u crijevima i koje su protuteža lošim bakterijama.Te loše bakterije sve češće nastanjuju naša crijeva zbog ubrzanog načina života punog stresa, loše prehrane i niza drugih loših navika. Upravo zbog toga crijevni mikrobiom i mikroorganizmi koji ga čine danas dobivaju na važnosti među znanstvenicima i liječnicima i sve su češće predmet različitih istaživanja.Što su prebiotici?Međunarodno znanstveno udruženje za probiotike i prebiotike je 2016. godine prebiotike definiralo kao „supstrat koji kroz selektivnu iskoristivost mikroorganizama domaćina ima blagotvoran učinak na zdravlje“.Što to zapravo znači? Pojednostavljeno, prebiotici su zapravo sastojci hrane koje naše tijelo ne može probaviti, a služe kao hrana crijevnom mikrobiomu, odnosno “dobrim bakterijama” (probioticima).

Prebiotici, stoga, potiču rast probiotika i omogućuju da “nadrastu”

potencijalno loše bakterije u crijevima koje mogu uzrokovati niz bolesti i zdravstvenih tegoba.Što jede naš crijevni mikrobiom?Crijevni mikrobiom hrani se onime što naše tijelo ne može probaviti, razgraditi i iskoristiti. Riječ je o vlaknima koja cjelovita dospijevaju u naša crijeva. Biokemijski gledano, ta su vlakna zapravo dugi lanci ugljikohidrata. U prirodi, vlakna su ključna za građu biljke.Kako bi vlakna imala prebiotski potencijal, moraju ispunjavati dva kriterija. Naš ih crijevni mikrobiom mora moći iskoristiti, a njihova primjena mora imati pozitivan utjecaj na zdravlje domaćina.Gdje pronaći prebiotike?Prebiotici su biljna vlakna. Iako većina biljnih vlakana ima prebiotski potencijal, najbolje su istraženi polisaharid inulin, te oligosaharidi FOS i GOS (fruktooligosaharidi i galaktooligosaharidi).Namirnice bogate navedenim vlaknima su luk, češnjak, poriluk, artičoka, čičoka i cikorija. No potrebne probiotike moguće je u organizam unositi i u obliku specijaliziranih dodataka prehrani.Koji su blagotvorni učinci prebiotika?Konzumacija biljnih vlakana prisutna je u tradicionacionalnoj medicini Azije od pamtivijeka. No tek 1921. znanstvenici Rettger i Cheplin otkrili kako unos određenih vlakana dovodi do porasta broja dobrih bakterija u crijevnom mikrobiomu, ponajviše bakterija iz roda Lactobacillus i Bifidobacteria.Unosom prebiotika osigurava se hrana crijevnom mikrobiomu. Prebiotici, dakle, osiguravaju porast broja bakterija koje doprinose zdravlju, te pridonose smanjenju broja bakterija štetnih po zdravlje.Prebiotska vlakna do crijevnog mikrobioma dospijevaju cjelovita, te ih dio crijevnog mikrobioma fermentira. Njihovom fermentacijom nastaju spojevi koji imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje.Ovisno o prebiotiku, fermentacijom se stvaraju kratkolančane masne kiseline. One daju energiju stanicama crijeva, potiču stvaranje sluzi, jačaju imunitet i pomažu u borbi s infekcijama.Korist prebiotika za naš organizam je golema. Iako je potrebno provesti još istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako hrana utječe na crijevni mikrobiom, evo što zasad znamo o dobrobitima prebiotika:pomažu u regulaciji rada crijevaproizvode kemijske signale koji se kreću između crijeva i mozga odgovorne za promjene raspoloženja i drugih procesapotiče organizam na stvaranje hormona koji smanjuju apetitpomaže u apsorpciji kalcija i fosfora koji povećavaju gustoću kostijujača imunosni sustavpoboljšava odgovor tijela na upalne procesepotiče rast dobrih bakterija i smanjuje broj loših bakterija koje uzrokuju bolestiKoji prebiotik je najbolji?Odgovor na ovo pitanje nije univerzalan, niti ga je jednostavno dati.Prebiotici ne utječu izravno na naše zdravlje, već isključivo kroz djelovanje na probiotike. Različiti probiotici različito djeluju na naš organizam, a svaki probiotik zahtijeva različite prebiotike kao svoju “hranu”. Stoga je potrebno odrediti sastav i funkcionalnost vašeg crijevnog mikrobioma kako biste mogli pouzdano odrediti koji vam je prebiotik potreban.Iako su sva vlakna, a pogotovo prebiotska, blagotvorna za vaše zdravlje, potrebno je savjetovati se sa stručnom osobom koja će vam znati preporučiti prebiotik po vašoj mjeri.Zanima vas koji je prebiotik potreban vašem crijevnom mikrobiomu? Analiza crijevnog mikrobioma može vam dati odgovore na ta i brojna druga pitanja, uz koja možete prepoznati potrebe vašeg organizma i poboljšati zdravlje.Javite nam se s povjerenjem!

Centar Mikrobiom d.o.o., Sjedište tvrtke: Jablanska ulica 82, 10000 Zagreb, Upisano u registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem: MBS: 081418230, OIB: 48204496474, Zagrebačka banka d.d. IBAN: HR7923600001102971495, SWIFT: ZABAHR2X Temeljni kapital: 20.000 HRK, uplaćen u cijelosti. Član Uprave društva: Andrija Karačić Copyright © Centar Mikrobiom d.o.o.

Centar Mikrobiom d.o.o., Sjedište tvrtke: Jablanska ulica 82, 10000 Zagreb, Upisano u registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem: MBS: 081418230; OIB: 48204496474, Zagrebačka banka d.d. IBAN: HR7923600001102971495, SWIFT: ZABAHR2X Temeljni kapital: 20.000 HRK, uplaćen u cijelosti. Član Uprave društva: Andrija Karačić. Copyright © Centar Mikrobiom d.o.o.

Centar Mikrobiom d.o.o., Sjedište tvrtke: Jablanska ulica 82, 10000 Zagreb, Upisano u registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem: MBS: 081418230; OIB: 48204496474, Zagrebačka banka d.d. IBAN: HR7923600001102971495,

SWIFT: ZABAHR2X Temeljni kapital: 20.000 HRK, uplaćen u cijelosti. Član Uprave društva: Andrija Karačić. Copyright © Centar Mikrobiom d.o.o.